Relationsmodell
– synliggör och beskriv era relationer

En illustration av en relationsmodell.

Vad är en relationsmodell?

En relationsmodell beskriver relationen mellan en eller fler intressenter till (eller inom) ett företag eller organisation. Utöver de krav och motkrav som två parter har, ges även här möjligheten att beskriva vilka objekt som skickas mellan intressenterna. Objekten i fråga kan vara beställningar, betalningar och reklamationer från kunden. Ytterligare kan det vara levererade produkter, tjänster, dokumentation och fakturor till kunden. Objekt från intressenter i relationsmodellen är inputs till våra processer, och objekt till intressenterna är resultatet skapade av våra processer. Du kan läsa mer om processmodellen genom att klicka här. Relationsmodellen är också en direkt följd av intressentmodellen som du kan läsa mer om genom att klicka här.

Varför ska du använda dig av en relationsmodell?

Relationsmodellen visualiserar och beskriver relationen mellan en eller flera intressenter till och inom organisationen. Detta för med sig en mängd fördelar.

  1. Tydlighet i kraven som ställs
    En organisation, verksamhet eller ett projekt har en mängd olika intressenter som alla ställer olika krav på oss. Dessa krav är viktiga att uppfylla för verksamhetens överlevnad. Relationsmodellen ger oss en tydlig inblick i de krav som ställs och från vilken intressent kravet kommer ifrån. Detta hjälper oss att säkerställa att vi i våra processer faktiskt uppfyller kraven.
  2. Prioritera krav
    Den tydliga bilden över de krav som ställs på oss i relationsmodellen gör det lättare för oss att prioritera kraven. När vi även sätter det i perspektiv till andra delar av verksamheten underlättas prioriteringen.
  3. Visa hur vi följer upp krav
    Relationsmodellen hjälper oss ytterligare med att visa hur vi följer upp kraven som ställs på oss. Genom att använda oss av objekttyper så som ”Mål” och ”Indikator” kan vi synliggöra detta
    .

Hur skapar du en relationsmodell?

I detta fiktiva exempel utgår vi från intressenterna ”Customers” och ”Company” för att tydliggöra relationer och krav. Vi börjar med att återanvända intressentobjekten ”Customers” och ”Company” från intressentmodellen som vi förutsätter att vi redan skapat.

En bild som visar en relationsmodell med intressentobjekten "kunder" och "företag"

Efter detta placerar vi ut de objekt som kommer från kunderna, och det som förväntas levereras från företaget. I detta fall handlar det om verksamhetsobjekten ”Order” och ”Request” som kommer från kunden. Medan företaget levererar objekten ”Proposal” och ”Delivered order” till kunden.

En illustration över en relationsmodell med intressenter och objekt som levereras.

Efter detta placerar vi ut de krav som kunderna ställer på företaget. Här kan det även finnas motkrav, exempelvis att företaget behöver leveransuppgifter från kunden. I detta exempel fokuserar vi dock på kundernas krav på företaget. I detta skede kan vi även placera ut målobjekt och indikator-objekt som synliggör hur vi ska uppfylla ett av kraven.

Nu har vi fått en tydlig inblick i relationer mellan intressenter och de krav som ställs i ett specifikt scenario. Verksamhetsobjekten kan sedan återanvändas som input och output när vi kartlägger leveransprocessen.

Boka demo

Kontakta oss

Vill du veta mer om relationsmodellering i 2c8 Apps?

2c8 Apps är ett kraftfullt modelleringsverktyg med en mängd olika modelltyper du kan nyttja för att kartlägga din verksamhet. Boka en demo och utforska möjligheterna med 2c8 Apps.

  • Anpassad demo utifrån ditt behov
  • Inblick i verktyget
  • Kostnadsfritt
Foto av en glad medarbetare på 2c8