Processmodell
– en beskrivning av tillvägagångssätt

Processmodell

Vad är en processmodell?

En processmodell kan ses som en rad sammanhängande aktiviteter som omvandlar en input (ett behov) till en mer förädlad output (ett resultat). Processmodellen är en visuell beskrivning av:

  • Varför det görs
  • Vad som görs..
  • Vem som gör det.
  • Hur det görs.

Varför ska du använda dig av processmodellen?

I 2c8 Apps kan du skapa interaktiva och visuella processmodeller. Processmodellen vilar på sex huvudprinciper som förklarar fördelarna med att visualisera verksamhetens processer:

  1. Ökad förståelse
    En bild säger mer än tusen ord. Komplexa verksamhetsprocesser är lättare att förstå och ta till sig via bilder än beskrivande text.
  2. Tydliggör relationer och samband
    Genom att kartlägga verksamhetens processer kan du tydliggöra hur de olika processerna är relaterade till varandra via flöden, aktiviteter eller IT-system.
  3. Underlätta kommunikation
    När du visualiserat era processer underlättas kommunikationen i verksamheten – då vi alla pratar utifrån samma perspektiv och bild.
  4. Delaktighet
    2c8 Apps skapar möjligheter att tillsammans kartlägga era processer utifrån workshops och därmed öka engagemanget i att identifiera utvecklingsmöjligheter.
  5. Fler perspektiv
    Kartläggningen underlättar att få en inblick i olika delar av verksamheten, men även till att få med fler perspektiv involverade i utvecklingen av processerna.
  6. Ägandeskap
    Processmodelleringen i 2c8 Apps gör det tydligt vem i verksamheten som ansvarar för processen, hur den ska förvaltas och utvecklas över tid.

Hur skapar du en processmodell i 2c8 Apps?

För en bra läsbarhet i en processmodell är det viktigt att alltid ha en eller flera input och lika viktigt att beskriva vad resultatet av processen blir. Input kan både vara det som ska vidareförädlas och det som triggar att något utförs.

En bild av en processmodell som visar hur input leder till en aktivitet som leder till en output.

Det förväntade resultatet från en aktivitet är oftast input till den aktivitet som kommer efter. Genom att visualisera resultatet från en aktivitet uppnår vi en tydlighet i att det är samma output som input mellan två aktiviteter. Det säkerställer även att alla resultat tas om hand, i denna eller andra processer, vilket är lätt att missa om man bara kartlägger aktiviteterna.

En processmodell som visar stegen i processer "Granska offert".

Förutom aktivitetsflödet används roller och befattningar i processmodellen för att beskriva vem som är ansvarig för en viss aktivitet.

En bild av en processmodell med tillhörande roller.

Kom igång med din processkartläggning

Att påbörja en processkartläggning är enkelt med rätt verktyg och kunskap. Behöver du hjälp att komma igång? Ta del av den komplette guiden för att kartlägga en process.

Guide processmodell

Kontakta oss

Vill du veta mer om processkartläggning i 2c8 Apps?

2c8 Apps är ett kraftfullt modelleringsverktyg med en mängd olika modelltyper du kan nyttja för att kartlägga din verksamhet. Boka en demo och utforska möjligheterna med 2c8 Apps.

  • Anpassad demo utifrån ditt behov
  • Inblick i verktyget
  • Kostnadsfritt

Foto av en glad medarbetare på 2c8