Applikationsmodell
– synliggör och beskriv era IT-system

En illustration över en applikationsmodell.

Vad är en applikationsmodell?

Applikationsmodellen används för att beskriva strukturen och samverkan mellan komponenter i en applikation eller ett system. Den kan också användas för att beskriva hur ett system har en relation till ett annat system. Applikationsmodellen kan exempelvis ge oss en bra insikt kring vår IT-miljö. Samtidigt har vi även möjligheten att djupdyka ner i utökade beskrivningar av applikationer, få information om vilken miljö den tillhör eller vilken koppling den har till andra system och applikationer.

Varför ska du använda dig av en applikationsmodell?

Applikationsmodellen kan användas i flera olika sammanhang där du helt enkelt vill beskriva system på ett visuellt och tydligt sätt. Applikationsmodellen hjälper dig med:

  1. Tydlighet och förståelse
    Applikationsmodellen ger dig en visuell representation av något som vanligtvis uppfattas som komplext och abstrakt. Detta gör det enklare för utvecklare, designers, intressenter eller medarbetare att faktiskt förstå systemets struktur, dess komponenter och interaktioner. Applikationsmodellen ger en mer intuitiv och beskrivande förklaring över system än text. Detta bidrar i sin tur till minskade missförstånd och feltolkningar.
  2. Kommunikation
    Applikationsmodellen fungerar som ett gemensamt språk för att kommunicera med sina medarbetare eller intressenter. Visuella representationer bidrar till att minska klyftan mellan tekniska och icke-tekniska intressenter genom att ge en tydlig och tillgänglig översikt av systemet arkitektur och funktionalitet.
  3. Dokumentation
    En visuell applikationsmodell fungerar som värdefull dokumentation. Här kan man fånga upp viktiga designbeslut, förändringar över tid, arkitekturmönster och relationer mellan komponenter. Applikationsmodellen kan därför fungera som en referenspunkt för framtida utveckling, underhåll och kunskapsöverföring. Den hjälper även nya team-medlemmar att snabbt bekanta sig med systemet.
  4. Möt intressenters förväntningar
    Visuella modeller underlättar diskussioner mellan intressenter om önskade funktioner, användarupplevelse men även tekniska begränsningar för applikationen. Med applikationsmodellen kan man få en gemensam förståelse för projektet mål och krav, vilket leder till större samsyn.

Hur skapar du en applikationsmodell?

I 2c8 Apps kan du skapa en applikationsmodell som hjälper dig beskriva struktur och samverkan i ett IT-system.

Om vi utgår från ett förenklat exempel av en applikationsmodell kan vi börja med att placera ut ett objekt som representerar en applikation. Alla objekt som vi placerar ut därefter har någon typ av relation sinsemellan. Denna relation tydliggörs genom relationspilar som innehåller data om vilken typ av relation det är.

En applikationsmodell som visar applikationens relationer.

Applikationen (Application) vi placerade ut består i sin tur av en eller flera tjänster (Service), vilket är ett objekt som vi placerar ut med en relationspil från applikationsobjektet. Relationen tydliggör att applikationen består av en tjänst.

För att använda tjänsten förutsätts ett gränssnitt (Interface), vilket då blir en del av tjänsten. Precis som tidigare tydliggörs det genom relationstypen att gränssnittet är en del av tjänsten.

Därefter placerar vi ut ett objekt som representerar applikationens funktion (Function). För att utföra tjänsten krävs att nödvändiga funktioner finns tillgängliga. Relationen mellan de två blir att funktioner används av tjänsten och tjänsten använder funktioner.

Komponenter (Components) är en del av ett system som innebär att kapslat beteende och data som exponerar används genom en uppsättning gränssnitt.

På detta vis har vi skapat en simpel applikationsmodell som beskriver hur applikationen är uppbyggd. Detta har vi gjort genom att dra relationspilar mellan objekten som tydliggör vilken typ av relation de har sinsemellan.

Vill du veta mer om applikationsmodellen?

Konsulter på 2c8 har satt ihop en djupgående artikel för dig som vill veta mer om applikationsmodellering. Här kan du lära dig mer om användningsområden för applikationsmodellen, men även hur du skapar mer avancerade applikationsmodeller.

Läs mer om applikationsmodellering

Boka demo

Kontakta oss

Vill du veta mer om applikationsmodellering i 2c8 Apps?

2c8 Apps är ett kraftfullt modelleringsverktyg med en mängd olika modelltyper du kan nyttja för att kartlägga din verksamhet. Boka en demo och utforska möjligheterna med 2c8 Apps.

  • Anpassad demo utifrån ditt behov
  • Inblick i verktyget
  • Kostnadsfritt

Foto av en glad medarbetare på 2c8