Blogg

Guide: Att arbeta med processbaserad riskanalys i 2c8 Apps

1. Definiera syfte och mål med riskanalysen

Det första steget är att fastställa varför riskanalysen genomförs. Är det för att förbättra säkerheten? Minska kostnader? Eller är det för att förbättra kvalitén?

Specificera vad som ska uppnås med riskanalysen, hur resultatet ska hanteras och av vem.

2. Skapa förståelse för processen

En processorienterad riskanalys förutsätter att processen i fråga redan är kartlagd. Är inte processen kartlagd bör den alltså göras det. Du kan läsa mer om hur du kartlägger en process genom att klicka här.

Det är först när processen är visualiserad och beskriver varför den finns, vem som gör vad och hur vi gör det som vi har alla detaljer för att göra en god riskanalys.

3. Samla data

För att förbereda oss inför en riskanalys bör vi titta på historisk data. Vi bör ställa oss frågor så som:

  • Vad har hänt i anslutning till processen tidigare?
  • Finns det avvikelser?
  • Finns det klagomål?
  • Finns det negativa händelser vi bör ta i beaktning?

En identifierad avvikelse är en risk med 100% sannolikhet till att det inträffat. Har något i processen förändrats och är sannolikheten lika stor nu?

4. Identifiera risker

Bästa sättet att identifiera risker är att få in fler perspektiv i arbetet. Att sitta i workshop tillsammans med olika representater hjälper oss att få en representativ bild av riskerna. I workshopen placerar vi ut riskerna i processmodellen för att sedan dra relationen ”Adresserar” till de aktiviteter, verksamhetsobjekt eller resurser risken berör.

Ibland kan det vara svårt att göra skillnad på problem och risk i en process. Därför kan det vara bra att ange riskens titel med ”Risk att…”.

5. Värdera riskerna

När alla risker är kartlagda och adresserade till rätt delar i processen så är det dags att värdera dem. Det vanligaste är att bedöma sannolikhet att risken inträggar och konsekvensen om den inträffar. Här är det möjligt att skapa fält i 2c8 Apps med fördefinierade värden, t.ex. 1-5 eller 1-10. Produkten av sannolikhet och konsekvens brukas kallas för riskvärde.

Då det ofta blir en inbördes bedömning mellan risker i en process är det fördelsaktigt att se riskerna i en tabell utanför modellen.

6. Sätt ansvar och skapa handlingsplan för hantering av risker

I 2c8 Apps kan du på samma sätt som du skapar fält för att ange konsekvens och sannolikhet även skapa ett fält för ansvar. Detta anger då vem som är ansvarig för att utveckla åtgärder som minskar riskens riskvärde. Ofta är det svårt att få bort en risk helt och hållet, men vi kan göra mycket för att undvika att det inträffar eller får stora konsekvenser.

7. Följa upp riskhanteringen

Ofta är hanteringen av risker, dvs att ta fram åtgärder, implementera och utvärdera dem ett arbete som tar längre tid. En fördel är att vi redan vid riskanalysen kan sätta ett nytt datum för workshop längre fram i tiden. Då kan vi gå igenom åtgärdsarbetet och förhoppningsvis sänka riskvärderingen. Vid detta tillfälle kan det även vara så att nya risker dykt upp som behöver värderas, analyseras och hanteras till nästkommande riskanalys-workshop. Allt i ett ständigt förbättringshjul.

Boka demo

Är du redo att börja kartlägga era processer?

2c8 Apps är ett kraftfullt modelleringsverktyg som används inom en mängd olika tillämpningsområden. Boka en demo och utforska möjligheterna med 2c8 Apps.

  • Boka kostnadsfri demo
  • Expertstöd från våra konsulter
  • Genomgång av verktyget